Orthesen

Voor orthesen, braces, spalken of bandages bent u bij Brink Orthopedie aan het juiste adres

BRINK ORTHOPEDIE help u met een passende orthese

Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van de gewrichten of wervelkolom. Orthesen worden ook wel braces, spalken of bandages genoemd. Voor ongeveer ieder ledemaat is wel een passende voorziening te verkrijgen.

De ervaren orthopedisch technici van Brink orthopedie kunnen orthesen leveren in zowel confectie als maatwerk. Wij zullen alles in het werk stellen om u van een zo goed mogelijk advies te voorzien, op die manier kunnen we samen tot een goede oplossing komen.

De orthesen die u bij Brink Orthopedie kunt aanschaffen zijn onderverdeeld in:

Schouder/Nek
Een nekbrace ook wel soft collar genoemd zorgt ervoor dat de nek/hals in zijn geheel stabiel wordt gehouden ofwel ondersteund. Bovendien worden de spieren door het gebruik van de nekbrace ondersteund en zorgt ervoor dat de mobiliteit wordt verhoogd. Nekbraces kunnen op meerdere manieren worden uitgevoerd. Meestal is deze gemaakt van een lichtgewicht zachte kunststof dat deels meeveert. De keuze voor het type nekbrace is afhankelijk van de te behandelen klacht en type nek. Vaak word er gekozen voor een confectie voorziening van hoogwaardige kwaliteit.

Een schouder orthese zorgt ervoor dat de schouder volledig of gedeeltelijk word gefixeerd. Het betreft over het algemeen een anatomisch gevormde schouderbandage die het gewricht stabiliseert en de bewegingen beter geleidt. Er zijn meerdere soorten schouder orthese; op maat gemaakte voorzieningen of hoogwaardige confectie braces. De keuze van beide hangt af van de aandoening of het beoogde doel van de gebruiker

Arm
Een armbrace ofwel elleboog orthese is een uitwendig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de elleboog ondersteund, gecorrigeerd, beschermd, gefixeerd ofwel ontlast wordt. In veel gevallen is hier sprake van een overbelasting van de arm, hierdoor kan ook irritatie van het botvlies ontstaan. Een elleboogorthese of armbrace kan hier verlichting geven en daarmee de mobiliteit verhogen. Tevens kan er bij een contractuur van de elleboog een speciale dynamische maatwerk elleboogorthese worden vervaardigd die ervoor kan zorgen dat verkorte spieren weer op een normale lengte gezet kunnen gaan worden. Hierbij word gekeken naar de persoonlijke situatie dan wel aandoening van de gebruiker.

Een armbrace kan worden ingezet bij onder meer (chronische) aandoeningen in de elleboog zoals artrose en gewrichtsklachten, maar ook bij een tennis- of golfersarm. De keuze van een bepaalde orthese wordt gemaakt op basis van de aandoening of het beoogde doel van de gebruiker.

Hand
Een pols- of handbrace kan voor meerdere aandoeningen worden ingezet. Dit is afhankelijk van de aandoening van de gebruiker. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een gewricht te corrigeren. In een ander geval is het noodzakelijk om vrijer te kunnen bewegen. Indien u last heeft van bijvoorbeeld; overbelasting waardoor pijnlijke gewrichten ontstaan, reuma, artrose of dwangstanden in de vingers of polsen kan uw arts kan u adviseren een brace te gaan gebruiken.

De technici van Brink orthopedie kunnen afhankelijk van de informatie van de arts en de hulpvraag van de gebruiker kiezen uit een ruim assortiment aan confectie voorzieningen. Maar zij kunnen ook, in speciale gevallen, kiezen voor een maatwerk oplossing welke kan variëren van hoogwaardige kunststoffen tot een van zilver gemaakte voorziening.

Romp
Een korset voor de rug is een orthopedisch ondersteunend hulpmiddel wat gemaakt is ten behoeve van de rug of de buik. Het zorgt respectievelijk voor stabilisatie, fixatie dan wel correctie van de rug of de buik. Een brace voor de romp zorgt in veel gevallen voor ondersteuning van de spieren wat ervoor zorgt dat er verminderde pijnklachten aanwezig zijn en daarbij een verhoogde mobiliteit creëert . Meestal word een korset over de eerste laag van de kleding gedragen, of er word een korsethemd gedragen onder het korset zodat deze het nodig lichaamsvocht op kan nemen.

Uw arts kan u informeren over het gebruik van een korset. Er zijn meerdere aandoeningen waarbij een korset kan worden voorgeschreven. Dit kan uiteenlopen van lage rugpijn in de onderste vijf wervels (lumbago klachten), tot aan verschoven tussenwervelschijven of een degeneratie van de wervelkolom.
De technici van Brink orthopedie kunnen afhankelijk van de hulpvraag van de gebruiker kiezen uit een ruim assortiment van hoogwaardige confectie voorzieningen, tot aan speciaal op maat gemaakte korsetten.

Heup
Een heupbrace word voorgeschreven indien een gewricht gestabiliseerd dan wel moet worden gefixeerd. Door het gebruik van de heuporthese zal de gebruiker meer stabiliteit creëren en zich daarmee zekerder voelen en beter functioneren. Een heupbrace word meestal voorgeschreven door een specialist uit het ziekenhuis wanneer er regelmatig sprake is van een heupluxatie. Dit is een aandoening waarbij de kop van het bovenbeen regelmatig uit heupkom schiet. In veel gevallen word de heupbrace voorgeschreven ter revalidatie na een heuprevisie operatie. Dit is een tijdelijk hulpmiddel.

Tevens kunnen aangeboren heupafwijkingen het gebruik van een heupbrace noodzakelijk maken. Bij kinderen word dit meestal geconstateerd vanaf de 3e maand tot aan gemiddeld genomen 2 jaar. In dit geval krijgen de kinderen tijdelijk een voorziening die afhankelijk van het probleem kan worden ingezet. Dit kan variëren van heupdysplasie tot aan (sub-)luxatie. Uw specialist zal in samenwerking met Brink orthopedie vanuit en ruime expertise kiezen voor de beste oplossing voor uw kind.

Knie
Een kniebrace is een hulpmiddel wat ingezet wordt voor alle problemen die zich met de knie kunnen voordoen. Door het gebruik van een kniebrace wordt alles in en rond de knie gestabiliseerd. Dit is wel afhankelijk van het type brace. Kniebraces worden onder meer voorgeschreven wanneer er sprake is van kruisbandletsel, kraakbeen klachten, gewrichtsklachten, overbelasting en vochtophoping alsmede allerhande pijnklachten. In veel gevallen kan een kniebrace ook post-operatief worden ingezet om de knie tot rust te laten komen en om de revalidatie te bevorderen. 

Kniebraces kunnen op zeer veel manieren worden uitgevoerd. Over het algemeen is een kniebrace gemaakt van een lichte kunststof. Het merendeel van de kniebraces is dynamisch, dat wil zeggen dat er scharnieren zijn toegevoegd aan het brace concept. Deze zorgen voor een betere geleiding van de knie zodat deze stabieler zal scharnieren, en minder pijnklachten zal toelaten.
De technici van Brink orthopedie kunnen kiezen uit een zeer uitgebreid aanbod kniebraces welke in confectiematen zijn te verkrijgen. In specifieke gevallen moet er gekozen worden voor een maatwerk optie. Zij zullen al hun expertise gebruiken om samen met u als gebruiker in combinatie met de voorschrijvend specialist te komen tot een passende voorziening. Natuurlijk is deze voorziening afgestemd op uw specifieke doelen als het gaat om het eindgebruik.

Onderbeen
Een onderbeen orthese word ook vaak een EVO (enkel voet orthese) genoemd. Een onderbeen orthese stabiliseert de enkel ofwel deze zorgt voor voetheffing. Bovendien wordt de spierwerking door een EVO ondersteund of gecorrigeerd, daarbij zorgt deze ervoor dat de mobiliteit van de eindgebruiker omhoog gaat. Een EVO wordt vaak in de schoen gedragen maar kan in specifieke gevallen ook aan de schoen worden gemonteerd. Een EVO wordt onder meer voorgeschreven bij verlamming (paralyse/plegie) of spierzwakte (parese). Tevens kan het zijn dat er zenuwen bekneld zijn geraakt waardoor deze niet goed meer functioneert en er een voetheffers zwakte optreed. Ook een hersenbeschadiging of spierziekte kan veel problemen met zich meebrengen waardoor een EVO noodzakelijk is geworden.

EVO’s worden in veel soorten en maten geleverd. Over het algemeen wordt een EVO van een lichtgewicht kunststof gemaakt welke in sommige gevallen wel en in sommige gevallen ook niet meeveert. De technici van Brink orthopedie kunnen gebruik maken van een zeer uitgebreid assortiment van EVO’s . Mocht een confectie voorziening niet volstaan kunnen zij ervoor kiezen om deze in maatwerk uit te voeren zodat een perfecte pasvorm is gegarandeerd. Zij zullen er dan ook voor kiezen om al hun expertise te gebruiken zodat zij in samenspraak met u tot een passende oplossing kunnen komen.

orthese onderbeen brink orthopedie

Naar boven