Vragen over kousen

steunkousen venotrain Regelmatig krijgen wij vragen omtrent steunkousen. De meestvoorkomende hebben wij hier op een rijtje gezet. Wellicht zit uw vraag er ook bij of ziet u extra informatie.

Heeft u nog steeds vragen, stuur hier een e-mail of bel ons gerust op 050 52 70 400.

 

Mijn nieuwe kousen zitten veel strakker dan de vorige. Hoe kan dat?
Oude elastische kousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren, en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe kousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn.
Ik heb een dik been, maar er wordt me nog geen elastische kous aangemeten. Waarom niet?
Elastische kousen zijn niet bedoeld om uw benen dunner te maken, maar om te voorkómen dat ze dikker worden. Als er (veel) vocht in uw benen zit, kunnen elastische kousen niet goed worden aangemeten. De benen moeten daarom eerst enige tijd gezwachteld worden en vervolgens in de ochtend opgemeten worden.
De kousenleverancier heeft mijn benen opgemeten en toch kreeg ik confectiekousen. Is dat niet raar?
Nee, Uw kousenleverancier moet altijd alle maten van uw benen opmeten. Na de meting worden deze maten vergeleken met de maatmarges van het soort of type kous dat voor u het meest geschikt wordt geacht. Als blijkt dat uw maten overeenkomen met een confectiemaat, dan hoeft de kous niet speciaal op maat gemaakt te worden.
Moet ik mijn therapeutische elastische kousen mijn hele verdere leven blijven dragen?
Dit is niet in één zin aan te geven en erg afhankelijk van de achterliggende reden waarom u kousen moet dragen. Meestal is het zo dat u uw therapeutische elastische kousen blijvend moet dragen, behalve in de volgende gevallen: na zwangerschap (tot +/- 6 weken ná de bevalling), na trombose (meestal 2 jaar) en na scleroseren of een operatie (enkele weken).
Waarom heb ik met de elastische kousen aan last van koude voeten?
De warmtehuishouding kan verstoord zijn doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie.
Als ik mijn elastische kousen uitdoe heb ik kort daarna soms zo'n jeuk. Hoe komt dit?
Na het uittrekken van uw elastische kousen vullen de kleine oppervlakkige huidvaatjes zich weer met bloed. Dit kan kortdurend jeuk veroorzaken. Het verdwijnt meestal vanzelf na ± 15 minuten. Gebruik eventueel speciale verkoelende gel om uw benen dan even in te smeren.
Waarom heb ik zo'n droge huid en wat kan ik hieraan doen?
Mensen met aderproblemen in de benen hebben vaak last van een droge huid. De reden hiervoor is dat door de verminderde bloeddoorstroming de buitenste huidlagen vaak te weinig voedingsstoffen krijgen. Het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen maakt ook dat de huid droger wordt. U kunt uw huid verzorgen met speciale verzorgende lotion of creme, welke u bij ons kunt verkrijgen.
Ik heb elastische kousen tot de knie, maar die zijn te lang. Mag ik nu de bovenrand omslaan?
Nee, dit mag beslist NIET omdat dit stuwing veroorzaakt. De druk in een elastische kous neemt af van de enkel richting knie (of hoger), zodat het bloed in de aderen in de goede richting (het hart) wordt verplaatst. Als u de bovenrand van de kous omslaat wordt de druk ter plaatse sterk verhoogd! Dit is tevens de reden waarom er nooit plooien in een elastische kous op het been mogen zitten (deze dient u glad te strijken). U mag de rand dus nooit omslaan! Vaak zijn kousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de kous en verdeel deze goed over het been. Wij meten de bovenrand van de kous op 2 a 3 cm onder Uw knieholte. Indien u ondanks deze maatregel nog steeds van mening bent dat de kousen te lang zijn, belt u dan even.
Mijn lange kousen met bovenaan een siliconenband zakken af. Is daar wat aan te doen?
De vorm van onze bovenbenen is praktisch altijd uitlopend naar boven. Dit bemoeilijkt het op de plaats blijven zitten van lange kousen. De kousen zijn sterk elastisch en willen onder invloed van trekkrachten en spierwerking tijdens het bewegen naar beneden zakken. Een siliconenband kan de kous alleen ophouden wanneer deze 'pakt' op stevig weefsel. Indien het bovenbeenweefsel te slap is, zal gekozen moeten worden voor een extra manier van bevestiging bijvoorbeeld speciaal daarvoor bedoelde huidlijm, of bijvoorbeeld een heupband.
Ik heb weinig kracht en kan daardoor de kousen bijna niet aan- of uitkrijgen. Is daar geen hulpmiddel voor?
Ja, het aantrekken van elastische kousen gaat extra gemakkelijk wanneer u gebruik maakt van een aantrekhulpmiddel. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen ontwikkeld. Afhankelijk van Uw situatie zullen wij bekijken welk hulpmiddel voor U het meest geschikt is.
Waarom mag ik de therapeutische elastische kousen 's nachts niet aanhouden?
Wanneer u ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer U staat of zit. De uitwendige druk die een elastische kous geeft, wordt dan relatief te hoog t.o.v de inwendige druk in de slagaderen. Dit zou de bloeddoorstroming kunnen belemmeren.
Kan door de kous veroorzaakte pijn in de knie- of elleboogholte voorkomen worden?
Ja, door het goed verdelen van de kous over het gehele been met behulp van rubberen handschoenen. Vaak wordt deze klacht veroorzaakt door het te hoog optrekken van de kousen.
Mijn kousen knellen aan het eind van de dag. Volgens mijn kousenleverancier moet ik zwaardere kousen hebben, maar dan wordt het knellen toch alleen maar erger?
Uw kousenleverancier heeft gelijk. Het knellende gevoel wordt veroorzaakt doordat zich ónder uw huidige kous toch vocht vormt in het been. De kous is niet sterk genoeg om het vocht uit uw been weg te houden. Een zwaardere kous (welke meer druk geeft) houdt het vocht wel goed uit uw been en geeft u dus juist niet hetzelfde knellende gevoel.
Door de siliconenband heb ik 's avonds allemaal putjes in mijn huid staan. Misschien zit de band er te strak op, waardoor mijn been wordt afgekneld?
De benodigde wijdte van een siliconenband op een elastische kous wordt in de fabriek zeer nauwkeurig berekend. Om stuwing te voorkomen mag de band er beslist niet te strak opzitten. Het ontstaan van putjes in de huid wordt vaak veroorzaakt door de druk van de siliconennopjes op de huid. Aangenomen dat u hier geen andere klachten van heeft, kan het geen kwaad. U zult merken dat deze de volgende dag, of zelfs al eerder, gewoon weer verdwenen zijn.
Ik draag de zwaarste kousen die er zijn i.v.m. lymfoedeem. Nu irriteert de naad van de kous zo op mijn achillespees, dat deze rood en pijnlijk wordt. Wat kan ik hieraan doen?
De klachten die u beschrijft ontstaan omdat de enkel ter plaatse niet mooi rond is: de achillespees steekt uit en direct ernaast liggen twee holle ruimtes. De kous geeft de hoogste druk op het uitstekende deel, in dit geval de achillespees. Het beste kunnen de ruimtes naast de achillespees worden opgevuld met pelottes en het geheel met polstermateriaal mooi rond gemaakt worden. Dan zal de druk die de kous geeft gelijkmatig verdeeld worden en zal uw achillespees niet meer rood en pijnlijk worden. Raadpleeg hiervoor uw leverancier.
Ik heb een ladder/defect in mijn elastische kous. Wat moet ik doen?
Ladders en defecten veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Voor een deskundige beoordeling raadpleeg uw leverancier, hij kan beoordelen of het onder de fabrieksgarantie valt.
Ik ga op vakantie naar een warm land. Moet ik mijn elastische kousen dan ook steeds dragen?
Ja, juist als het warm weer is hebben uw aderen de steun van uw kousen extra hard nodig. Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden en uw enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van elastische kousen dus extra nodig.
Kan ik met mijn kousen aan gaan zwemmen?
Nee, dat mag niet, maar hoeft ook niet. Het materiaal van uw elastische kousen is niet tegen zee- of chloorwater bestand. U kunt echter gerust zonder kousen gaan zwemmen, omdat de uitwendige druk van het water op de benen de druk van de kousen vervangt. Na het zwemmen trekt u de kousen dan direct weer aan.
Naar boven